Despre noi

buletTeritoriul Romaniei este impartit in opt "Regiuni de Dezvoltare" - zone ce corespund unor grupari de judete, constituite prin asocierea voluntara a acestora pe baza unei conventii semnate de reprezentantii consiliilor judetene.
buletDin punct de vedere administrativ, Regiunea Nord-Est este alcatuita din sase judete: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui ce fac parte din provincia istorica Moldova si este intinsa pe o suprafata de 36.850 kmp care reprezinta 15,46% din suprafata totala tarii.
buletPozitie geografica: în nord-estul Romaniei, de unde si denumirea generica a acestei regiuni, se invecineaza la Nord cu Ucraina, la Sud cu judetele Galati si Vrancea (Regiunea Sud-Est), la Est cu Republica Moldova, iar la Vest cu judetele Maramures si Bistrita-Nasaud (Regiunea Nord-Vest) si judetele Mures, Harghita si Covasna (Regiunea Centru). Din punct de vedere al suprafetei si numarului de locuitori, Regiunea Nord-Est, este cea mai mare regiune de dezvoltare din Romania.
buletORGANISMUL INTERMEDIAR pentru PROGRAMUL OPERATIONAL SECTORIAL pentru DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE (OIR POS DRU) REGIUNEA NORD-EST, are rolul de implementare la nivel regional a schemelor de finantare nerambursabila din fondurile Uniunii Europeane, pentru dezvoltarea resurselor umane. OIR POS DRU REGIUNEA NORD-EST coordoneaza aceasta activitate la nivelul judetelor din cadrul regiunii Nord-Est si are in componenta cate un Compartiment de Implementare in fiecare din cele 6 judete ale regiunii. Organismul Intermediar Regional pentru programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat. OIR POS DRU este organizat si functioneaza in temeiul Hotarârii Guvernului nr.381/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
buletConform Regulamentului de Organizare si Functionare, OIR POS DRU asigura in teritoriu aplicarea unitara a atributiilor delegate de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. OIR POS DRU îndeplineste, in principal, urmatoarele atributii:
— asigura implementarea schemelor de finantare nerambursabila, componenta “Dezvoltarea Resurselor Umane” din cadrul Subprogramului PHARE 2003 – Coeziune Economica si Sociala, in baza acordului de implementare încheiat cu Autoritatea de Implementare PHARE din cadrul MMFES;
— asigura implementarea schemelor de finantare nerambursabila, componenta “Dezvoltarea Resurselor Umane" din cadrul Subprogramului PHARE 2004 – 2006 –Coeziune Economica si Sociala, in calitate de Autoritate de Implementare, pe baza acordului de Implementare PHARE din cadrul MMFES;
— asigura implementarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in calitate de organism intermediar, pe baza prevederilor “Acordului cadru de delegare de functii” încheiat cu Autoritatea de Management si a principiilor managementului eficient, transparentei si parteneriatului, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara.